20 mars 2018

Gyllene Tider och Got My Mind Made Up

Gyllene Tider 3,5%

Så har det äntligen blivit dags för folkobobs första norska trekommafemma. Den öl som fått den stora äran att representera  broderfolket i väst är  IPA:n Gyllene Tider från Bergenbryggeriet 7 Fjell.  Detta öl har fått en rejäl spridning under det senaste halvåret  genom ICA koncernens samarbete  med folkölsbutiken Bottl3,5hop

Doft av aprikos och jäst. Ölet är bärnstensfärgat och nästan helt klart. Kolsyran är pigg men inte stickig. Skummar upp med ett luftigt men hyfsat långvarigt skum som sjunker undan utan särskilt mycket kläng. Smaken är fyllig och komplex med mycket malt och frukt (apelsin och grape) men också lite kola och jäst. Gyllene Tider har en kryddig, men välbalanserad beska som även ger plats åt det runda och fruktiga. Humle och ingefära i eftersmaken. Lite "tjock" munkänsla.

Avslutningsvis kan vi konstatera att ölet delar namn med den svenska popgrupp som under det tidiga 80-talet hade stora framgångar i Norge. På  många sätt är Per Gessle och hans Gyllene Tider en slags svensk motsvarighet till Tom Petty and the Heartbreakers. Båda grupperna släpper vid 70-talets slut och 80-talets början en serie album med välsnickrad och new wave-doftande poprock och  det är knappast en slump att just Gyllene Tider gjort en svensk version av Tom Petty and the Heartbreaker's I need to Know ("Vill ha ett svar" på albumet Moderna Tider, 1981)


Got My Mind Made Up

Inom biologin kallas ett ömsesidigt utbyte mellan två frilevande organismer för ektosymbios. Typiska exempel på ektosymbios är samspelet mellan clownfiskar och havsanemoner, myror och bladlöss, pilotfiskar och hajar men kanske allra mest... Tom Petty och Bob Dylan.

I en intervju i American Songwriter berättar Petty om hur han sommaren 1978 får en personlig backstageinbjudan efter en  Dylankonsert i Los Angeles. Sju år senare, hösten 1985, kompar Tom Petty and the Heartbreakers Dylan på Farm Aid-galan och året därpå beger de sig gemensamt ut på den  världsomspännande  True Confession-turnén.

Det är under ett uppehåll från denna turné som Dylan och Tom Petty (den senare tillsammans med sitt band the Heartbreakers)  spelar in låten Got My Mind  Made Up till albumet Knocked Out Loaded  (1986).

Tom Petty and the Heartbreakers står för det musikaliska arrangemanget, ett svängigt och snabbfotat Bo Diddley-komp kryddat med en effektfullt hoande, Stones-doftande doa-kör.

Till detta kommer en matchande Dylan-text som till största del består av en samling disparata rock´n roll aforismer, löst sammanhållna kring ett tema om självbestämmande och känslomässig integritet:


 Don´t ever try to change me,
I been in this thing too long.
There's nothin' you can say or do
To make me think I'm wrong

(...)

Call your Ma in Tallahassee
Tell her her baby´s on the line
Tell her not to worry
Everything is gonna be fine

(...)

Well, if you don´t want to see me,
Look the other way.
You don't have to feed me
I ain't your dog that's gone astray
I got my mind made up

Denna nostalgidoftande rocklyrik har utan tvekan en viss charm, även om det inte är Dylans starkaste ögonblick som textförfattare. Lyckligtvis finns det fyra rader som bryter av och sticker ut - i andra versen hittar vi nämligen en märklig passage om Libyen.

Well, I'm goin' off to Libya
There's a guy I gotta see.
He's been living there three years now
In a oil refinery
I've got my mind made up (x2)

Är det ett skämt, ett tidigt uttryck för den lite skeva humor som ofta letade sig in i Travelling Wilburys skivor? Eller är det en bizarr samtidskommentar rörande de bombningar som USA genomförde mot mål i Libyen, månaden innan Got My Mind Made up spelades in? Bombningarna - som i sin tur var ett svar på ett misstänkt libyskt terrorattentat i Västtyskland - fördömdes av FN och bidrog till att skruva upp ett redan spänt stämningsläge i mellanöstern.

Huruvida raderna om Libyen verkligen är tänkta att tas på allvar kan förstås diskuteras, men med lite god vilja skulle de kunna ses som en slags utrikespolitisk (!) återspegling av sångjagets strävan efter integritet och autonomi.  Kanske ger Got My Mind Made Up helt enkelt uttryck för följande existentiella sanning: Friheten att fatta egna beslut har ett värde i sig, även om besluten visar sig vara helt fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar